Hvordan kan voksne bidra til at barn og unge utvikler et sunt forhold til egen aggresjon? Jesper Juul beskriver her hvordan dagens praksis med å anse barnet som problemet kun forsterker en negativ spiral. Han mener at det er ansvarsfraskrivelse fra det voksne samfunnet, og kaller det for et aggressivt overgrep. Juul maner derfor til snarlig endring i måten vi forholder oss til barn og unges aggresjon på. Forord av psykiater Finn Skårderud. Jesper Juul er en dansk familieterapeut og har tidligere gitt ut bøker som «Ditt kompetente barn» og «Kunsten å si nei: med god samvittighet».
I denne boken oppfordrer Jesper Juul til radikal nytenkning
Aggresjon er en naturlig sosial respons på en situasjon eller en person. Aggresjon kan uttrykkes på mange måter, noen destruktive og noen faktisk også konstruktive. Det tar en hel barndom å integrere og separere konstruktiv aggresjon fra skadelig og destruktiv aggresjon, men da må barn møtes med forståelse og interesse, og ikke fordømmelse og diagnostisering. Når aggresjon blir tabubelagt, forsterker vi den destruktive aggresjonen, barn blir identifisert som problemet og i alt for mange tilfeller diagnostisert og medisinert.
I denne boken forteller Jesper Juul hvordan vi kan støtte barn og unge i å utvikle et sunt forhold til sin aggresjon. Han viser hvordan dagens praksis med å beskrive barnet som problemet kun vil sterke en negativ spiral, med mer av den destruktive aggresjonen. Han kaller denne ansvarsfraskrivelsen fra det voksne samfunnet for et aggressivt overgrep og maner til snarlig endring i måten vi forholder oss til barn og unges aggresjon.