Den første helhetlige historiske framstilling av den viktigste delen av felttoget i Norge i 1940. Tyskerne inntok alle de viktigste kystbyene i Sør-Norge 9. april. Mobiliseringen av norske styrker måtte stort sett skje i innlandet. Målet var å hindre tyskerne å knytte forbindelsen til Trondheim over land. Håpet var å ta Trøndelag tilbake og gjenerobre Sør-Norge med dette som utgangspunkt. Tilbaketoget fra Oslo og nordover involverte også britiske militære, konge og kronprins, regjering, utenlandske legasjoner, deler av sentraladministrasjonen og vokterne av Norges Banks gullbeholdning. I denne boken får leseren innblikk i hvordan felttoget artet seg, og hvordan det ble opplevd av de som deltok. Felttoget settes også inn i en større sammenheng. Boken henvender seg til en bred leserkrets samtidig som den tilfredsstiller faghistoriske krav.
. - God, leselig skrift
«Skjebneveien» er den blitt kalt, strekningen fra hovedstadens utkanter til Romsdal og de aller sørligste delene av Trøndelag. Her ble den norske statens framtid avgjort i 1940. Gjennom tre desperate uker kjempet norske og britiske styrker for å hindre tyskerne i å knytte kontakt med avdelingene de hadde landsatt i Trondheim. Like viktig var det å hindre dem i åta kontroll over konge og regjering.
For første gang blir hele denne dramatiske historien fortalt i sammenheng. Forfatteren gir innblikk i diskusjonene i Whitehall og Hitlers rikskanselli, i regjeringen og den militære ledelsen, samtidig som vi får inngående kjennskap til hvordan felttoget artet seg for dem som deltok eller ble berørt av det.
Boken gir en usminket beskrivelse av den fysiske og psykiske virkningen av de brutale krigshandlingene på den enkelte, og forfatteren viser hvordan også rykter og konspirasjonsteorier bidro til å gjøre oppgaven vanskelig for forsvarerne.
Beretningen er basert på et svært stort kildemateriale fra norske og britiske arkiver og en rekke dagbøker og øyenvitneskildringer.