Kristin må vekk er en bok om den unge Kristin Lavransdatter i Kransen, det første bindet av Sigrid Undsets trilogi Kristin Lavransdatter som ga henne Nobelprisen i litteratur i 1928. Trilogien henter handling fra 1300-tallet og forteller om Kristins stormfulle og livslange kjærlighetshistorie med Erlend, en mann hun møter da hun som femtenåring har valgt å gå i nonnekloster. Men hvorfor valgte hun det? Kristin må vekk handler om tiden før dette valget, om Kristins oppvekst på hennes elskede Jørundgård i Gudbrandsdalen, om livet der, vennene, familien, søsteren, om turer til seteren på høyfjellet, og til Oslo, og om de hendelsene som får Kristin til å dra fra alt sammen. For hvorfor velger den livsglade og vakre jenta som er så glad i familien sin, særlig i faren, å reise fra alt kjent og kjært, inkludert sin forlovede Simon Darre, for å leve et helt år i et nonnekloster i Oslo? Gjør man slikt frivillig? Hva har skjedd? I denne boka spør Vigdis Hjorth og Line Norman Hjorth om vi kan forstå Kristins valg bedre hvis vi betrakter situasjonen hennes med samtidens metoo-blikk.
Sigrid Undsets trilogi Kristin Lavransdatter ble belønnet med Nobelprisen i litteratur i 1928. Det er et storslagent og rikt verk som følger det sterke, kompliserte og livsvarige forholdet mellom Kristin og Erlend Nikulaussøn. Tiden er 1300-tallet.
De to møtes i Oslo der den svært unge Kristin er i kloster, men hvorfor en hun der?
Hvilke hendelser er det som har ført henne vekk fra hjembygda og inn i kloster - og som dermed er utgangspunktet for hele den berømte historien?
Dette spørsmålet har fått for lite oppmerksomhet i mottakelsen av bøkene om Kristin Lavransdatter, og det er synd, for disse avgjørende hendelsene er dessverre gjenkjennelige for mange unge mennesker også i dag.
I denne boka har vi forsøkt å gjenfortelle det vi opplever som det viktigste i den første delen av det første bindet i trilogien, den som heter 'Jørundgård' - i et tilgjengelig og moderne norsk, og med våre tanker og refleksjoner underveis.