Krigeren tar for seg årene 1940-1945. Etter å ha strevd med å finne seg til rette som kronprins, finner han endelig en rolle. Det andre bindet i den store fortellingen om Olav V gir et nærportrettet av en kronprins i krig og et viktig bidrag til den norske krigshistorien. I disse årene skal Olav både få prøvd seg og brukt seg på helt nye vis. Uten å forstå krigen, og hans rolle i den, er det umulig å forstå Olav, hvem han var og hvem han ble. Leseren kastes inn i tyskernes angrep 9. april 1940. Deretter følger vi kronprins, konge og regjering under det to måneder lange felttoget. Dramatikken er stor, krigens kaos likeså. For Olav finner mesteparten av virksomheten gjennom krigen sted i England og ved de norske militæravdelingene i Skottland. Men han pendler også mellom London og Washington, der familien har funnet tilflukt, beskyttet av USAs president. Fortellingen om den norske kronprinsfamiliens krig inneholder hverdagsliv, militær og politisk innsats, kjærlighet, savn, sykdom og shopping, samt en smule komikk. Og ikke minst er kronprinsens krig en propagandakrig. Boka trekker på et uhyre rikt stoff av korrespondanse, dagbøker og erindringslitteratur, samt et stort og til dels ukjent visuelt materiale. Kronprinsen, kronprinsessen og kronprinsbarna står i sentrum i denne boka. Aldri har vi kommet tettere på dem og deres krigserfaring.
KONG OLAV V (1903-1991) er en skikkelse som så å si kommer ut av Viktoria-tiden. Likevel endte han opp som et symbol på det moderne Norge, som folkekjær bestefar i velferdsstaten, som «en av oss». Hvordan skal vi forstå denne lange reisen, fra den lille gutten oppstaset i sine prinsegevanter til den eldre mannen i anorakk på trikken?
Kongens liv inneholder et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Krigeren tar for seg de mest krevende årene i Olavs lange livsløp, 1940-1945. Tidlig i det dramatiske felttoget i Norge må han ta avskjed med familien, og etter hvert ender kronprinsessen og barna i eksil i USA med kronprinsen og kongen i Storbritannia. Det andre bindet i den store fortellingen om Olav V gir både et nærportrett av kronprinsen i krig og et bidrag til forståelsen av den norske krigshistorien. I disse årene skal Olav både få prøvd seg og brukt seg på helt nye vis. Endelig finner han en rolle.
Kronprinsen, kronprinsessen og kronprinsbarna står i sentrum i denne boka. Aldri har vi kommet tettere på dem, deres miljø og deres krigserfaringer. Uten å forstå krigen, og Olavs rolle i den, er det umulig å forstå hvem han var og hvem han ble. Livet ut skulle kong Olav forvalte minnene om krigen. Han ble Krigeren.