Dette er en bok for alle generasjoner om krigen. En dramatisk familiehistorie sett fra et barns perspektiv. Boka er beregnet på barn fra 6 års alder, men passer like godt for voksne. Maren Tjelta Thus flotte illustrasjoner utfylles av autentiske bilder og brev. Året er 1944. I boka forteller hammerfestingen Kari Wulff om da hun måtte forlate hjembyen sin og reise på en strabasiøs og farefull ferd til Kløfta utenfor Oslo. Der bodde familien til frigjøringen kom og de kunne reise hjem igjen. Det som møtte dem da de kom tilbake, var en rasert landsdel. Anne Ellingsen, antropolog og forfatter, har skrevet boka om sin tante Kari Wulff Cagatay.
. - Passer for 6-9 og 9-12 år
Kvelden før vi måtte dra, sa mamma til meg og broren min at vi skulle bli med henne ned i kjelleren. Der hadde vi et skap med tallerkener og krystallglass, som ble brukte til jul og ellers når det skulle være spesielt fint. Mamma gikk bestemt bort til skapet, tok ut en stor, flott vase og kastet den i det harde kjellergulvet så det knaste.
Kari er 10 år da hun og familien må forlate hjemmet sitt og alt de er glad i. De tyske okkupantene plyndrer og brenner landsdelen hvor de bor. I boka forteller Kari om hva hun som barn opplevde da de måtte forlate Hammerfest. Hun og familien hennes reiste på en strabasiøs tur ned langs kysten. Siden bodde de på en gård på Østlandet, til frigjøringen kom og de kunne reise hjem igjen til en by hvor bare et lite kapell sto tilbake.
Forfatteren vokste opp med historiene til sin mor og øvrige familie, som ikke kunne dra tilbake til hjembyen Hammerfest før etter at krigen var slutt. Noe av det som gjorde mest inntrykk på henne i oppveksten, var beretningene om avskjeden med hjembyen.