Skal bioøkonomien overta når oljen tar slutt? En slik overgang vil innebære en rekke endringer innen blant annet jordbruk, skogbruk, fiskeri, akvakultur, biovitenskap og industri. En «smart» bioøkonomi vil kreve utvikling på tvers av disse biosektorene. Å få til en overgang som også er samfunnsmessig akseptabel for befolkningen, krever kloke politiske beslutninger, og kunnskapsgrunnlaget må styrkes. Satsing på bioøkonomi reiser en rekke nye spørsmål: Hva vil det innebære i praksis at bioøkonomi får en større rolle? Hvordan styrke omstillingen til en mer biobasert økonomi? Hvilke initiativer og virkemidler må til for å gjennomføre et skifte fra olje- til biobasert økonomi? Hva skal man forstå med begrepet bioøkonomi? Etter oljen. Vår bioøkonomiske fremtid diskuterer forskjellige aspekter, muligheter og utfordringer ved en slik overgang. Boka er aktuell for studenter, aktører i næringslivet, politikere, myndigheter, organisasjoner, forskere og ikke minst den interesserte samfunnsborger. Boka er en del av prosjektet BIOSMART, finansiert av Norges forskningsråd og ledet av Ruralis - Institutt for rural- og regionalforskning.
Bioøkonomi har gradvis festet seg som begrep, siden det kom i sirkulasjon sent på 1990-tallet, og nevnes ofte i samme åndedrag som «det grønne skifte». Hva som defineres som bioøkonomi er fortsatt oppe til debatt. Så langt kan man si at det dreier seg om en økonomi som baserer seg på produksjon og foredling av fornybare biologiske ressurser som: jord- og skogbruk, husdyr og matplanter, energi og materialer. I «Etter oljen» går man til kjernen i en rekke problemstillinger som forbindes med overgangen fra olje- til biobasert økonomi. Hva vil det i praksis si at man legger om til bioøkonomi? Hvordan får man befolkningen med seg på en omstilling? Boken undersøker forskjellige sider, løsninger og utfordringer man vil treffe på ved en slik overgang. Etter oljen henvender seg til studenter, forskere, politiker, myndigheter, næringslivet og organisasjoner. Boken del av forskingsprosjektet Biosmart, ledet av Ruralis- Institutt for rural- og regionalforskning. Omtalen er utarbeidet av BS.