Hvilke store krefter driver akkumulasjon og fordeling av kapital? Hvordan oppstår ulikheter over tid? Hvorfor hoper velstand seg opp? Slike spørsmål er sentrale i politisk økonomi, men mangel på adekvat forskning og klare teorier har gjort det vanskelig å finne tilfredsstillende svar. I denne boken analyserer Thomas Piketty en enestående samling data fra 20 ulike land, datert så langt tilbake som 1700-tallet, for å synliggjøre sentrale økonomiske og sosiale utviklingsmønstre. I følge forlaget er Kapitalen i det 21. århundre et usedvanlig ambisiøst, originalt og hardtslående verk som redefinerer vår forståelse av verdens økonomiske historie og gir oss nyttig innsikt i dagens situasjon.
Pikettys bok om kapitalen i det 21. århundre har fått status som en av de viktigste samfunnsøkonomibøkene man må lese. Denne sammenfatningen av hans bok er skrevet av den svenske nasjonaløkonomen Jesper Roine, og forklarer Pikettys forskning, resonnement og forslag til tiltak. Den plasserer også hans bok i en nordisk kontekst og analyserer hva hans resultater og teorier betyr for oss.
Viktige spørsmål i boken er: Hvorfor har Pikettys forskning fått et slikt gjennomslag? Hvilke synspunkter forfekter han? Hvilket empirisk materiale ligger til grunn for hans analyser? Hvordan argumentere han for sitt syn? Hva kan man kritisere ham for? Hva betyr hans resultater og teorier for de skandinaviske land?