Sjelens Amerika består av et utvalg av Karl Ove Knausgårds artikler. Her skriver han om Thomas Wågstrøm, Cindy Sherman og Francesca Woodmans fotografier, om 22. juli, om selvportretter i malerkunsten, nåde og tilgivelse, Bibelen og bibeloversettelser, Søren Kierkegaard og Knut Hamsuns roman Landstrykere, for å nevne noe. En rød tråd gjennom boken er sammenhengen mellom kunsten og menneskelivet. Boken inneholder hovedsakelig tidligere utgitte essays. Forfatteren beskriver den selv som en blanding mellom essaystikk og dagbok.
Hvorfor skrive, hvorfor male, hvorfor fotografere? Hvorfor lese, hvorfor se på malerier, hvorfor gå i gallerier? Kan det være for noe annet enn å søke seg inn mot de store spørsmålene? Og hva handler de om, annet enn det lille livet?
Sjelens Amerika er en samling tekster som spenner fra ensomheten i Francesca Woodmans fotografier til hva det egentlig vil si å drite, fra bildet av Jesus Kristus i en brent toast til massakren på Utøya, fra Knut Hamsuns mislykkede mesterverk Mysterier til nåden det kan være å se en død far bli begravet.
Da Karl Ova Knausgård debuterte med romanen Ute av verden i 1998, hadde han allerede publisert artikler, essays og anmeldelser. Det essayistiske har vært en drivende kraft i alt Knausgård skriver: originale tankesprang og inspirerte spekulasjoner om sammenhenger mellom det individuelle og det for alle like, vår egen tid og historisk tid, kunst og ikke-kunst, idioten og det guddommelige.