Forlaget skriver om denne boka:
Den umulige friheten plasserer Ibsens forfatterskap i en sosial- og idéhistorisk sammenheng. Boken viser hvordan Ibsens dramatikk er en tolkning av de erfaringer som attenhundretallets europeiske modernisering innebar i samfunn, politikk, familieforhold, følelser og fornuft. Ibsen var det moderne samfunns dramatiker, og han skapte det moderne drama. Det er moderniteten som problem som gjør ham stadig aktuell over hele verden.
Den sentrale spørsmålet i verkene dreier seg om hvorvidt et fritt samfunn av frie individer er mulig. Boken drøfter denne problemstillingen gjennom analyser av alle Ibsens viktigste dramaer fra Catilina til Når vi døde vågner.
Den umulige friheten ser på Ibsens dramatikk i lys av utviklingen i europeisk samfunn og litteratur som helhet. Dermed blir også forholdet mellom teater og drama på den ene siden og romanen som genre på den annen et viktig tema. Ibsen var en europeisk forfatter, som skrev på norsk.
Helge Rønning er professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han har arbeidet med Ibsen i mange år, er rådsleder for Ibsensenteret og medlem av den nasjonale Ibsenkomiteen.