Forlaget skriver om denne boka:
Denne boken handler om en epoke av avgjørende betydning for vår kirke- og kulturhistorie, reformasjonstiden, som vi vel aldri blir ferdige med.
I tolv kapitler, hvert av dem med en av 1500-tallets markante skikkelser som hovedperson, blir leseren ført gjennom dette århundrets helt særegne kirkehistorie. I sentrum står selvsagt reformasjonskongen Christian III og den første lutherske superintendent, Geble Pedersson - de som mer enn noen andre avgjorde veivalget i skjebneåret 1537. Omkring dem møter vi så de fleste av dem som i handling eller ord særlig påvirket kirkens kurs videre fremover.
Et eget, fyldig avsnitt gjør rede for hvordan teologer og historikere fra vårt århundre har skrevet om denne tiden og gitt oss sitt bilde av reformasjonen. Det er i seg selv en interessant historie, som viser at reformasjonen stadig har vært et vanskelig tema å behandle, trolig fordi den rører så sterkt ved vår egen identitet som kirke også i dag.
Boken vender seg særlig til studenter og lærere i fagområdet kristendomskunnskap - teologi - norsk kultur- og litteraturhistorie. Men den vil ha noe å gi til alle som er interessert i kirkens historie i Norge og ønsker å vite hvordan vår kirke fant sin kurs og sin egenart som evangelisk luthersk folkekirke.