Høsten 1879 markerte starten på slutten for ekteskapet mellom Bernt Julius Muus og Oline Muus, da Oline klagde sin mann inn for retten for vanskjøtting av henne og barna over flere år, samt underslag av penger. Rettsaken medførte den største sosietetsskandalen noensinne i det norske Amerika og pressefolk formidlet oppdateringer i både Amerika og Norge.
SENT PÅ HØSTEN 1879 mottok Goodhue County tingrett i Minnesota et søksmål fra fru OLINE MUUS. Prestefruen gikk til sak mot sin egen mann, pastor BERNT JULIUS MUUS, for å få farsarven sin. Ved søksmålet la hun en klage som beskrev hvor hjerteløst pastoren hadde behandlet henne og barna gjennom flere år.
KONFLIKTEN MELLOM ektefellene ble raskt en nyhetssensasjon. Medlemmene i Holden menighet drøftet detaljer fra ekteparets liv i full offentlighet. Skandalen skapte samtidig intens debatt på begge sider av Atlanteren: Hvordan var egentlig forholdet mellom den norske minoriteten og storsamfunnet? Ville opplysning, kvinnefrigjøring og moderne demokrati noensinne vinne fram i det dypt religiøse norske innvandrermiljøet? Var nordmennene ekte amerikanere, eller bare forstokkede representanter for en mørk religion?
I Fru Muus' klage forteller Bodil Stenseth for første gang hele historien om ekteskapsdramaet i det norske Amerika. Hva hadde skjedd mellom de to ektefellene? Hva forteller konflikten deres om de norske innvandrernes liv i Amerika? Og hadde Oline Muus rett i anklagene sine? Fru Muus' klage er som et ibsensk drama på prærien: en gåtefull kjærlighetshistorie, en utforsking av sosiale og religiøse konflikter, og et fascinerende og annerledes portrett av et forsvunnet norsk samfunn.