Har bibliografi, bibliografi over forfatterskapet, innholdsfortegnelse, kronologi, noter, register
. - Henriette Schønberg Erkens Store kokebok fra 1914 er et stort verk som inneholder oppskrifter på alt fra gåseleverbrioche til fårikål. Men utgangspunkt i disse oppskriftene forteller Maria Reinertsen historien om hennes liv, men også om samfunnsutviklingen og jakten på de riktige ingrediensene. Hvordan tenkte Erken seg at en vanlig husmor skulle kunne skaffe store mengder trøfler? Hvem hadde 30 eggeplommer å lage fattigmenn av? Gjennom Erkens liv og litteratur kommer man også nærmere matens moral og dobbeltmoral, ikke bare i hennes tid, men også i vår egen. Maria Reinertsen debuterte i 2010 med Ligninger for lykke. Hun skriver også for Morgenbladet.
Hva er det med disse trøflene Schønberg Erken strør rundt seg med, og hvorfra tenker hun at husmoren skal skaffe dem? Og serverte hun virkelig pasta i sitt eget bryllup i 1901?
Henriette Schønberg Erkens Stor kokebok fra 1914 er et monumentalt verk av internasjonalt format, med oppskrifter fra gåseleverbrioche til fårikål. Med utgangspunkt i oppskriftene fortelles historien om den nasjonale strategen som tok kjøkkenveien og ble Norges kokebokdronning, men også om en samfunnsutvikling og jakten på de riktige ingrediensene.
Oppskrifter er idealer, ikke regnskap over hvordan det faktisk var. Erkens egen biografi viser at det fantes muligheter for et annet liv for kvinner i hennes tid enn husmorskolen og hjemmearbeidet hun selv foreskrev i sine bøker. Man kunne bli en offentlig aktør, bestselgende forfatter og kjendiskokke. Hvordan ble det slik? Hva kostet det, og hva smakte det?