Hopp over navigasjon
         
Søk med mobilen

Treff

1 treff


Omslagsbilde
""
Logg inn med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
2010 . - Bok . - 255 s.
Nynorsk
Hylleplass:
q 633.1 B
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse
Forlaget skriver om denne boka:

Bak dei krava som bakaren stiller til godt brød og bryggeria til godt øl, ligg genetiske variantar som menneske har merka seg, tatt vare på og utvikla.

Gjennom meir enn ti tusen år har ulike samfunn jorda rundt dyrka fram eit stort biologisk mangfald i våre viktigaste kulturplanter. Vårt daglege brød formidlar denne mangslungne kulturhistoria, der innsiktar frå den molekylære plantebiologien avdekker at plantenes DNA er ei fascinerande forteljing i seg sjølv.

Norden ligg i skjæringspunktet mellom dei store brødkulturane i Europa.

Kornartane vi er mest kjende med, har alle sitt opphav i det varme Midtausten. Likevel kunne bygget nokre få tusen år seinare mogne så langt nord som til Alta. Kva mutasjonar gjorde dette mogleg? Kva rolle spelar menneske for kornet og kornet for mennesket? Kan den makelause auken i kornproduksjonen på 1900-talet halde fram, og kan vi møte behovet for mat i 2050, når kornet òg skal rekke til drivstoff og industriråvarer?

Side
Føreord av Cary Fowler7
Forfattarens føreord8
VELSIGNING OG TYRANN11
KORNETS MANGFALD15
Familietreet16
Portrett av familiens store namn17
Familens krønikeskriveriar32
KORN OG SIVILISASJON41
Korndyrkinga oppstår42
Risdyrkinga oppstår72
Maisdyrkinga oppstår81
NORDISK KORN I 600 ÅR91
Kornet ved Donaus og Rhinens kjelder92
DET GAMLE KORNÅRET115
GEN FOR BRØD OG ØL141
Korleis kornet er bygd opp142
Frå bygg til brygg149
Frå mjøl til brød156
Den vanskelege vegen til godt brød156
KORN NOK I VÅR TID?179
KORNET SOM MAT OG SOM MYTE225
Register244
Referanser247
Noter253

Konfirmasjon til alderdomen : dikt for eldre


av Åsmund Bjørnstad
Bok på Nynorsk | utgitt 2021
Ledig (Avd.: Revetal Voksen - Plassering: dikt B)
Bestill Husk denne

Kornboka : brødets og ølets historie


av Åsmund Bjørnstad
Bok på Nynorsk | utgitt 2021
Ledig (Avd.: Tønsberg Voksen - Plassering: fag 641.3 B)
Bestill Husk denne

Vårt daglege brød : kornets kulturhistorie


av Åsmund Bjørnstad
Bok på Nynorsk | utgitt 2010
Ledig (Avd.: Tønsberg Voksen - Plassering: fag q 633.1 B)
Bestill Husk denne
Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Vårt daglege brød : kornets kul
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning
Generell URL til dette søket: