Du ser deg i speilet en morgen og spør: Speil, speil på veggen der, hvem er det egentlig jeg er? Burde jeg ha sett en annen der? Og hva kan jeg i så fall gjøre med saken?
Vi hører til stadighet at vi blir formet av kultur og samfunn, men også at alt ligger i genene. Samtidig blir det sagt at mennesket er identisk med sine frie valg, at det moderne samfunn gir ubegrensede muligheter og grenseløs individuell frihet.
Kan alle ha rett? Svaret er ja. Mann eller kvinne, gammel eller ung, homo eller hetero, muslim eller hedning, jøde eller greker: Du er både dine valg, dine gener og dine omgivelser på én og samme tid. Mennesker har både røtter og føtter i omtrent like stor grad. Det finnes nemlig mer både-og enn enten-eller i verden.
Hva handler debatten om arrangerte ekteskap dypest sett om? Hvorfor fører ikke Internett med seg en global identitetsfølelse? Hva skyldes det at mennesker nå om dagen gjør alt de kan for å å holde seg unge? Hvorfor er en kanin mer intelligent enn en datamaskin? Hva er bra med Microsoft? Og hva har kjærlighet med alt dette å gjøre?
Denne boken viser at alle disse spørsmålene henger sammen. Eksemplene spenner fra fundamentalisme i Malaysia og sørafrikansk apartheid til barns oppvekst og plastisk kirurge. Det beste av alt er at det kompliserte temaet identitet presenteres av en spesialist på området, uten at en eneste leser trenger å falle av lasset underveis.