Denne boken drøfter spørsmål som: hva er islamisme? Hva er likhetene og forskjellene mellom ulike bevegelser som blir kalt islamistiske? Hva ønsker islamistene å oppnå? Hvilken trussel representerer de? Hvordan skal de vestlige demokratiene forholde seg til islamisme? Disse spørsmålene er høyst aktuelle, 15 år etter terrorangrepet 11.september, etter flere år med borgerkrig i Syria og fremveksten av IS. Bidragsyterne nærmer seg disse problemstillingene fra ulike vinkler og ulike forståelser, og formålet er ikke å komme frem til en felles forståelse, men heller rydde grunn for en kunnskapsbasert debatt. Omtalen er utarbeidet av BS.
Hva er islamisme? Hva er likhetene og forskjellene mellom ulike bevegelser som blir kalt islamistiske? Hva ønsker islamistene å oppnå? Hvilken trussel representerer de? Hva er forholdet mellom ideologien islamisme og religionen islam? Hvordan skal de vestlige demokratiene forholde seg til islamisme?
Dette er spørsmål som er høyst dagsaktuelle 15 år etter terrorangrepene 11. september 2001, etter flere år med borgerkrig i Syria og fremveksten av IS. Det er også spørsmål som er av avgjørende betydning når Europa skal motta og integrere hundretusener av flyktninger og migranter fra den muslimske verden i årene framover.
I Islamisme nærmer bidragsyterne seg disse problemstillingene fra ulike vinkler og ulike forståelser. Formålet med denne boka har ikke vært å komme frem til en felles forståelse, men å rydde grunnen for en kunnskapsbasert debatt i stedet for den skyttergravskrigen som til nå har vært rådende. Dette er den sjuende boka i en serie om totalitarisme, ekstremisme og demokrati i regi av Nettverk for studier av totalitarisme og demokrati (NEST) ved Universitetet i Oslo.