Hopp over navigasjon
         
Søk med mobilen

Det farlige oljeeventyret : historien om hval- og fiskefett i margarinen


Hylleplass
664 HÅN
Forfatter
Tittel
Utgitt
Omfang
311 sider
Opplysninger2
Gjennom 60-70 år var helsefarlig margarin en viktig del av nordmenns kosthold. Margarinen inneholdt delvis herdet hval- og fiskeolje. I kjølvannet fulgte en epidemi av hjerteinfarkt. I tillegg ble blåhvalen nesten utryddet og flere fiskebestander sterkt redusert. Hvordan kunne dette skje? Her får du hele historien, fra 1876, da Nordens første margarinfabrikk begynte å levere smørerstatning i Oslo. Seinere startet Denofa fettherding i Fredrikstad. Særlig etter 1945 ble mye delvis herdet fett brukt i margarinen. Naturlig fett ble skjøvet ut, og skadelige transfettsyrer kom inn. Først rundt år 2000 tok det slutt. Vi vet ikke hvor mange som ble syke og døde av helsefarlig margarinfett. Men det var mange.
OrgTittel
Emner
Dewey
Nettressurser
ISBN
Tittelnr
Bok