Opplysninger2
| Hvordan skal vi forstå gleden store vinopplevelser kan gi? Er det mulig å tenke som en vinmark? Er vin ganske enkelt en alkoholholdig drikk, eller snarere et medium som på mystisk vis overskrider naturlovene? I «En smak av kosmos» beskrives vinens oppslukende kraft fra flaskens innside og utside, både som jordbruksprodukt, som beruselse, som objekt for sanselig nytelse, som kilde til estetiske erfaringer og som en inngang til intense naturopplevelser som kan gi oss tilhørighet til den fysiske jorda. Boken viser også noen av begrensningene ved det eksisterende språket om vin, og vil bidra til å gjøre samtalen om denne prehistoriske drikken åpnere og rikere. Vin har en forgjengelighet som minner om menneskets. For selv om viner ikke er levende organismer, gjennomgår de et livsløp. De kommer inn i tiden med et fødselsår, de har en åpen, umiddelbar ekspressivitet i barndommen, de kan ha en vanskelig og lukket brytningstid i ungdommen før de kommer ut på andre siden som modnere, dypere og mer nyanserike. Og så eldes de på mange forskjellige måter, enten med et brått og brutalt fall ned i avgrunnen eller en langsom bevegelse som ender med at de går ut av tiden helt gjenkjennelige som seg selv.
|