"Fra jeg var ung, har jeg vært av en ganske likefrem, men dertil alltid frimodig og munter natur. Derfor trodde jeg heller ikke, da jeg for tredve år siden begynte å offentliggjøre mine spøkefulle og alvorlige tanker i et månedsblad i Leipzig, at det kunne bli et sånt rabalder ut av det, og at de jeg sa sannheten til, skulle bli så rasende på meg som de dessverre ble."
Christian Thomasius, 1723
Da Tore Renberg i 2018 begynte arbeidet med romanen Lungeflyteprøven, ble han kjent med en ung mann fra Leipzig ved navn Christian Thomasius (1655-1728). Her fikk han møte en lettantennelig og stridslysten karakter, munter og indignert, kokett og ironisk, giftig og modig, fryktløs og utålmodig, harmdirrende og skriveglad, selvfornøyd og teatralsk, fredslengtende og hykleriforaktende, og forferdelig oppgitt over menneskenes mangel på fornuft og anstendighet.
I 1680-årene flakset denne mannen i ansiktet på det bestående med en slik utrettelig kraft han fikk forbud mot å publisere og forelese i Sachsen, ble anklaget for ateisme og høyforræderi, truet med rettssak og måtte rømme hjembyen. Bruduljene nådde til slutt Danmark-Norge, hvor det ble bokbål på Kongens Torv i København. Berømt i sin tid, både fryktet og beundret, og så lite nevnt i dag.
Hvem var Christian Thomasius? Hvor kom all kraften fra? Hva og hvem skapte ham? Hvorfor slo det gnister overalt hvor Christian Thomasius sto og gikk? Hva var det som sto på spill i den lutherske ortodoksiens høyborg, Leipzig, idet 1600-tallet nærmet seg slutten? Hvorfor endrer historien seg? Hvordan? Og hva koster forandring? Hvem tror, og på hva, og hva er troens motor?
Det kaotiske 1600-tallet: tredveårskrigen, et samfunn i økonomisk krise, et blodtørstig straffelovverk, et rigid standssamfunn og en tuktende kirke; fram stiger drømmen om en ny tid, fornuftig, fredsæl, opplyst.