Kulturfond
. - Trippeldrapene på Orderud gård er en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker. Likevel har det aldri vært skrevet en samlet framstilling av saken. Før nå. Som profilert krimekspert i VG og programleder for NRK-serien «Gåten Orderud» har Øystein Milli unike forutsetninger for å fortelle historien. I Orderud-saken tar han oss med inn i en sak vi tror vi kjenner. Her er gårdsstriden, familiekonstellasjonene, alibiene og det berømmelige juleselskapet. Milli har tilgang til hittil ukjente avhør og politirapporter, og kaster nytt lys over sakens helt sentrale spørsmål: Hvem var den mystiske mannen som ringte 180-sentralen i Lærdal en uke før drapet? Hvem var skytteren? Detaljert, lærerikt og spennende som en krimroman: Orderud-saken er true crime på sitt beste.
«Øystein Milli og Olav Næss presenterer nye og oppsikts vekkende spor i denne solide kriminaldokumentaren om Orderud-saken .... Det hele så medrivende fortalt, uten å bli spekulativt, at selv undertegnede som kjenner saken godt blir oppslukt .... Et must for alle som er interessert i å sette seg godt inn i saken.» Elin Brend Bjørhei, VG
I mai 1999 blir tre mennesker drept med kaldt blod på Orderud gård. Fire personer blir senere dømt for medvirkning til ugjerningene, men ikke for selve drapene. Hva skjedde egentlig i en av norgeshistoriens mest omtalte kriminalsaker? Hvor leder de nye sporene?
I Orderud går journalistene Øystein Milli og Olav Næss - som kjenner saken inngående etter å ha laget tv-serien Gåten Orderud - grundig til verks. De forteller levende og detaljert om gårdsstriden, familiekonstellasjonene og juleselskapet - i tillegg til drapsnatten og politiets omfattende innsirkling av de mistenkte. Forfatterne har fått tilgang til hittil ukjente avhør og hemmeligstemplede politirapporter, og kaster nytt lys over sakens helt sentrale spørsmål: Hvor gode alibier hadde de mistenkte? Hvem var den mystiske mannen som ringte 180-sentralen før drapet? Hvilken rolle hadde «Skytteren»?
Orderud-saken er en familietragedie, et grusomt trippeldrap og en del av nordmenns kollektive bevissthet. Det er en kriminalsak vi aldri blir ferdig med.