Bakgrunnen for denne boka er den store flyktningstrømmen som kom til Europa og Norge i 2015. Rådet for psykisk helse har samlet og systematisert kunnskap om psykisk helse hos flyktninger og asylsøkere.
Forfatterne har valgt å vektlegge den kunnskap og de erfaringer som kan styrke arbeidet, og går ikke i dybder når det gjelder de politiske sidene ved mottak av flyktninger.
Bokas røde tråd er å vise eksempler på hvordan mennesker med flukterfaring som er er asylsøkerfase eller etableringsfase med bosetting i ny kommune, kan få tatt i bruk sine motstandsressurser. Den er skrevet i et samarbeid mellom helsepersonell med praktikerbakgrunn, akademikere og brukere med egenerfaring som flyktninger eller asylsøkere.
Boka er aktuell for alle som arbeider med asylsøkere og flyktninger, uansett arena og forvaltningsnivå. I dette arbeidet står men ofte overfor betydelige utfordringer i mellommenneskelig sammenheng.
REDAKSJONEN har bestått av Lars Lien, Ragnhild Dybdal, Harald Siem og lrma Julardzija. Prosjektleder i Rådet for psykisk helse har vært Hege Helene Bakke. Alle bidragsyterne presenteres i boken.