Hopp over navigasjon
         
Søk med mobilen

Omslagsbilde
""
Logg inn med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
320.01 J
951 sider
Hva kjennetegner ytringskulturen når nye grupper i befolkningen tar ordet? Hvorfor får noen det retoriske overtaket? Hvem er de spake og tause?Fra 1814 til 1913 retter beboerne av «de stummes leir» seg opp og tar ordet. Først bøndene, dernest husmennene, arbeiderne, kvinnene. Men terskelen var høy for de som følte seg ubetydelige og små. Og hetsen satt løst blant de som følte seg store. «Komme til orde» er en politisk retorikkhistorie som strekker seg fra 1814, med taler i patriotisk begeistring om frihet og mannsmot, til gjennomslaget for kvinners stemmerett i 1913. Hvem sto fram, hvordan ytret de seg, og hvilken kultur var de omgitt av? Anders Johansen viser at erobring av ytringsfrihet og stemmerett er lite verdt om man ikke samtidig kan gjøre seg gjeldende som en myndig samtalepartner som blir hørt og respektert. Komme til orde handler om fordeling av retorisk makt og avmakt - et tema som bør tas på alvor også av de som interesserer seg for vår egen tids samfunnsdebatt.
978-82-15-03171-2 : Nkr 469.00
0473733
Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse
EROBRING AV YTRINGSFRIHET og stemmerett er lite verdt om man ikke samtidig kan gjøre seg gjeldende som en myndig samtalepartner som blir hørt og respektert. I Norge ble folkestyret til etter hvert som flere og flere ble i stand til å handle med ord. De første hundre årene etter 1814 bar preg av at beboerne av «de stummes leir» rettet seg opp og krevde å få komme til orde. Først bøndene, deretter husmennene, arbeiderne, kvinnene. Men terskelen var høy for de som følte seg ubetydelige og små. Og hetsen satt løst blant de mektige og fine.

Kampen for å komme til orde fant sted i en ytringskultur i stadig forandring. Idealet om fornuftig, enighetsorientert dialog var lenge et avgjørende argument for å reservere offentlig ordskifte for en liten, eksklusiv krets. Veien til et større og mer samlende politisk fellesskap måtte gå gjennom åpen konflikt og agitatorisk konfrontasjon.

Komme til orde er en politisk retorikkhistorie som strekker seg fra 1814, da velstående eiendomsmenn fikk være med og bestemme, til gjennomslaget for allmenn kvinnelig stemmerett i 1913. I denne historien dreier det seg om forholdet mellom taushet og tale, skam og forakt, krenkelse og kamp om anerkjennelse.

Skriv! : håndverk i sakprosa


av Anders Johansen
Bok utgitt 2009
Hylle: 808.066 J
Husk denne
Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Komme til orde : politisk kommu
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning

Huskeliste

Lista er tom
https://tonsberg.bib.no/cgi-bin/websok?tnr=473733