Hopp over navigasjon
         
Søk med mobilen

Omslagsbilde
""
Logg inn med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
599.93 M
435 s.
Har bibliografi, data om bidragsyterne, innholdsfortegnelse . - I 1865 publiserte den østerrikske vitenskapsmannen Georg Mendel sine banebrytende studier om nedarving av egenskaper. På grunn av Mendels forskning på arvelighet vet vi i dag mye om det menneskelige arvestoff og genom, og kan derfor nøste opp livets tre med stor presisjon, kartlegge det biologiske mangfold, øke vår kunnskap om sykdommer som kreft - og mye mer. I denne antologien formidler noen av Norges fremste fagfolk på området utviklingen fra Mendels første forsøk til siste nytt innen genetikk. De trekker også frem visjonene og dilemmaene den nye kunnskapen og metodene fører med seg.
978-82-05-45818-5 : Nkr 449.00
0369068
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse
I 1865 presenterte Gregor Johann Mendel (1822-1884) resultatene av sine krysningsforsøk med erteplanter. De la grunnlaget for det som siden er kjent som Mendels arvelover. 150 år senere kan du levere en blodprøve til et kommersielt selskap og få din genetiske skjebne - et stykke på vei - tilbake på en iPad. Forskerne kan også nøste opp genetisk slektskap på detaljnivå, fra dagens mennesker tilbake til roten av livets tre. Hvordan skal vi forholde oss til denne kunnskapen, og ønsker vi den?
Da den genetiske informasjonsgangen fra DNA via RNA til proteiner var klarlagt på 1960-tallet, anså man at "gåten var løst", men siden har nye spørsmål dukket opp i en økende strøm. I dag vet vi at genene utgjør mindre enn to prosent av vårt eget arvestoff, så hva gjør alt det andre der? Epigenetikk er blitt et moteord, men hva er det egentlig - og hvor viktig er det?
Arven etter Mendel er sentral i alt fra matforsyning til kreftforskning. De første syntetiske organismer har sett dagens lys, og det er bare begynnelsen på en ny æra. Og hvilke etiske spørsmål reises på grunnlag av alt dette?

Mendels arv utgis i forbindelse med Mendel-jubileet i 2015 og inneholder bidrag fra noen av landets fremste forskere innenfor feltet. Den gir rik mulighet til å oppdatere seg på hvilken vei vi beveger oss - i rask fart - i biologiens tidsalder.

Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Mendels arv : genetikkens æra
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning

Huskeliste

Lista er tom
https://tonsberg.bib.no/cgi-bin/websok?tnr=369068