Har bibliografi, innholdsfortegnelse, noter, register
. - Det norskamerikanske samfunnet er blomstrende på starten av 1900-tallet. Men med en verdensøkonomi i krise blir det stadig tøffere for utvandrerne. USA innfører innvandringsrestriksjoner, den amerikanske drømmen virker stadig fjernere og mange begynner å lengte hjem. I boken omtales blant annet historiene til massedrapskvinnen Belle Gunnes og den mistilpassede sosialøkonomen Thorstein Veblen. Men det finnes også lystigere fortellinger, som dem om den suksessrike fotballspilleren Knut Rockne og den idealistiske sykepleieren Elisabeth Fedde. Dette er tredje og avsluttende bind i Sverre Mørkhagens verk om den norske utvandringen til Amerika.
Det norskamerikanske samfunnet blomstrer på begynnelsen av 1900-tallet. Vern av norsk språk og norske tradisjoner er et samlende motiv, og patriotismen når sitt høydepunkt ved 100-årsjubileet for den norske innvandringen i 1925. Med den økonomiske verdenskrisen blir alt tøffere. USA innfører innvandringsrestriksjoner, den amerikanske drømmen blir med ett fjernere, og stadig flere lengter hjem.
Sverre Mørkhagen skriver med autoritet og innlevelse om norskamerikanere som Thorstein Veblen, mistilpasset sosialøkonom kalt «den amerikanske Karl Marx», sykepleieren Elisabeth Fedde, som hjelper forkomne norske immigranter i New York, og Knut Rockne, amerikansk fotballspiller kåret av magasinet Life til USAs tredje mest innflytelsesrike immigrant.