- Moralfilosoft og sosialpolitisk forståelse av omsorgsbegrepet
- Omsorg og profesjonalisering
- Den tvetydige veldedigheten
- Medisinens og helsevesenets historie
- Helsepolitisk tenkning bak sykehusloven
- De historiske forarbeidene til kommunehelseloven
- Helseideologi og klinisk blikk
- Ledelse og omsorgsrasjonalitet
- Omsorg som yrkeskompetanse
- Offentlig omsorg og likhet i helsetjenestetilbudet
Omsorg som yrkeskompetanse og omsorg i moralsk, historisk og helsepolitisk sammenheng er i disse tolv artilkene behandlet og framstilt på en måte som gjør dem til tankevekkende og viktig lesning for både leger og sykepleiere, samfunnsvitere og humanister. Boken har også et godt budskap til helsepolitikere og planleggere.
I denne utgaven er det kommet til ett nytt kapittel, som er basert på samtaler mellom forfatteren og Bengt Karlsson, psykiatrisk sykepleier og stipendiat. Samtalen beveger seg rundt sentrale tradisjoner og perspektiver i sykepleierfaget og sykepleieutdanningen. Hvilke epoker og diskusjoner kan identifiseres i de snart 30 årene som er gått siden Martinsen trådte inn på arenaen, og hvordan kan framtidige utfordringer i sykepleiefaget uttrykkes?
KARI MARTINSEN er utdannet sykepleier, magister i filosofi og dr.philos. fra 1986. Martinsen var i årene 1990-1995 ansatt som lektor ved Danmarks Sykeplejerhøjskole ved Århus Universitet, foruten ved universitetene i Bergen og Tromsø. Våren 2002 tiltrådte hun stillingen som professor ved Seksjon for sykepleievitenskap, Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen. Martinsen har skrevet flere bøker: Pleie uten omsorg (sammen med Kari Wærness i 1979), Freidige og uforsagte diakonisser (1984), Øye og kallet (2000), Fenomenologi og omsorg (2002) og Fra Marx til Løgstrup (2002).