I essayene i Gutterommet og verden skriver Pål Norheim om egen oppvekst i Etiopia, og om politiske forhold i Norge og Vesten. Norheim kombinerer uanstrengt personlige erfaringer med politiske og historiske betraktninger. Et av mange høydepunkter i samlingen er essayet «Hvem stakk av med arvesølvet?» fra 2011 - av noen utropt til det beste essayet skrevet i Norge på 2000-tallet - hvor Norheim analyserer den daværende Zeitgeist og erklærer at den er preget av en global mistro til «den politiske og økonomiske orden og de institusjoner som opprettholder den». Norheims essays er preget av stor tematisk bredde, intellektuelt vidsyn og en imponerende analytisk skarpsindighet. Samlet sett kan essayene i Gutterommet og verden betraktes som en panoramisk, detaljert og dyptgående analyse av vår tid. Etterord ved Henning Hagerup.
I essayene i Gutterommet og verden skriver Pål Norheim om egen oppvekst i Etiopia, og om politiske forhold i orge og Vesten. Norheim kombinerer uanstrengt personlige erfaringer med politiske og historiske betraktninger. Et av mange høydepunkter i samlingen er essayet "Hvem stakk av med arvesøket?" fra 2011 - av noen utropt til det beste essayet skrevet i Norge på 2000-tallet - hvor Norheim analyserer den daværende Zeitgeist og erklærer at den er preger av en global mistro til «den politiske og økonomiske orden og de institusjoner som opprettholder den».
Norheims essays er preget av stor tematisk bredde. intellektuelt vidsyn og en imponerende analytisk skarpsindighet. Samlet sett kan essayene i Gutterommet og verden betraktes som en panoramisk, detaljert og dyptgående analyse av vår tid. Etterord ved Henning Hagerup.