Norge er et langt land med høye fjell og trange daler. Med andre ord: et land med perfekte vekstvilkår for dialekt og mangfold. Der foreldregenerasjonen ofte kunne oppleve dialekt som en kilde til skam og sjenanse, knyttes den i dag oftere til stolthet og opphav, identitet og personlighet. Og interessen for vår egen språkbruk er stor og voksende. Hvert kapittel tar for seg ulike sider ved hvordan vi snakker, som identitet, toleranse, forståelse og status. Mennesker som er kjent for å holde på dialekten sin er intervjuet, slik som Therese Johaug, Kari Bremnes, Jon Eikemo og Vegard Ulvang.
Vi har mye å takke Alf Prøysen for. Hans talemål var blant annet med på å bane vei for at Ingrid Stenvold i dag får bruke sin nydelige Målselv-dialekt på Dagsrevyen. Slike lange og fine tanker får leseren i Gunhild Kværness bok om nordmenns kanskje største velsignelse og forbannelse: dialekten.
Leve dialekten er en bok om språk og følelser. Der foreldregenerasjonen ofte kunne oppleve dialekt som en kilde til skam og sjenanse, knyttes den i dag oftere til stolthet og opphav, identitet og personlighet. Og interessen for vår egen språkbruk er stor og voksende. Lite er tilfeldig når det gjelder hvordan vi velger å snakke. Nesten alt har sin forklaring. Hvert kapittel tar for seg ulike sider ved det å snakke, slik som identitet, toleranse, knoting, forståelse og status. Dette er forhold som spiller sammen og som til syvende og sist er bestemmende for måten vi snakker på. Norge er et langt land med høye fjell og trange daler. Med andre ord: et land med perfekte vekstvilkår for dialekt og mangfold. Leve dialekten er en vandring i dette landskapet - en klok og tilgjengelig bok som tar hele Norge i bruk, skrevet for og om folk flest.
Boken inneholder samtaler med blant andre Therese Johaug, Kari Bremnes, Jon Eikemo og Vegard Ulvang.