Selvskading er et voksende problem som både vekker reaksjoner og spørsmål hos omgivelsene. Hvordan kan noen skade seg frivillig? Hvem gjør det, og hvorfor? Hva innebærer det egentlig? Vi gjør jo alle ting som ikke er spesielt helsefremmende eller direkte skadelig - klør hull på myggstikk, går i vonde sko, spiser potetgull og røyker. Men hvor går grensen? Og kanskje viktigst av alt: Hvordan skal man hjelpe noen som skader seg selv?
Sofia Åkerman begynte å skade seg selv som fjortenåring på slutten av nittitallet og tilbrakte flere år på sykehus. I dag utdanner hun seg til sykepleier og arbeider aktivt for å øke kunnskapen og forståelsen for mennesker som skader seg selv.
For å overleve er skrevet ut fra et personlig perspektiv der pasienterfaringer, teori og praktiske råd går hånd i hånd. Boka retter seg til de som er syke, deres pårørende, skole- og helsepersonell, studenter og andre som vil lære noe om hvordan man best kan forstå og hjelpe noen som skader seg selv.
Sofia Åkerman har tidligere utgitt boka Sebrapiken om samme tema.
Sofia Åkermans bok er velskrevet og balansert og fyller et stort behov for kunnskap fra den rammedes synsvinkel. Jeg har hatt stort utbytte av å lese den, og anbefaler den varmt til mine pasienter, studenter, pårørende til pasienter m.fl. Anna Kåver