NatalMed en høylydt danseopptreden ønsket 400 zuluer, kledd i krigsklær og med spyd og skjold, de norske immigrantene velkommen til Marburg i Natal, Sør-Afrika. Barn, kvinner og menn sprang for å gjemme seg. Velkomsten skremte nesten livet av de nyankomne. I dag er kirken som nordmennene dannet, en stor og meget aktiv menighet.
Stillehavet
Den norske kapteinen Reinert Jonassen fra Farsund havarerte med skuta Gyda ved øya Tahiti i Stillehavet i 1897. Han valgte å slå seg ned på den lille vakre laguneøya Aitutaki. Der giftet han seg først med enkedronning Tauariki, deretter med den nesten 14 år gamle Ti'avaru. Reinert og Ti'avaru var med i den hvitmalte kirken på øya. I dag er sønnesønnen Toro med i samme kirke.
Vinland
Leif Eiriksson, mannen som kom til Amerika 500 år Columbus, hadde den norske kongen Olav Tryggvason gitt i oppdrag å bringe evangeliet til Grønland.
Sjømannskirken
I sjømannskirkene er virksomheten allsidig. Kong Olav var en sterk støttespiller for "kjærka": Søndag formiddag 28. april 1968 la Hans Majestet ned grunnsteinen til sjømannskirken i New Orléans, om kvelden kom han til San Pedro i California og sjømannskirken der!
- I sjømannskirken i Santos, Brasil, ble vakthunden "Vafla" stjålet.
- Kurt Johansen, aktiv i kirken i Albir, Spania, fikk fred i sinn og sjel.
Dette og mye mer om nordmenn og deres etterkommere i sju verdensdeler kan de lese om i denne boken. Det meste har du neppe hørt om før!
-Svært interessante historier - Nesten alle i Noreg har nære eller fjerne slektningar som har emigrert til utlandet. Mange av oss likar å lesa om desse emigrantane. Denne boka gir deg svært interessante og spanande historier frå 15 land verda over om norske kvinner og menn. Kanskje finn du dine eigne slektningar? Boka er vel verd å lesa.
Valgerd Svarstad Haugland, statsråd i Kultur- og kyrkjedepartementet 2001-2005.