DENNE BOKEN gir en kortfattet og lettlest innføring i historien til en av de mest markante minoriteter i Norge, nemlig den jødiske. En historie spekket med forfølgelser og dramatikk, med topp i de bestialske utryddingsaksjonene under siste verdenskrig, da henved halvparten av alle norske jøder ble myrdet.
Historien spenner fra kongeriket Danmark-Norges begrensninger og forordninger overfor jødene, via forbudet i grunnloven fra 1814 og Henrik Wergelands utrettelige kamp for å få det opphevet, over fredeligere år fram mot de tilspissede 1930-årene, den påfølgende verdenskrigen, og gjennom tilbakevending og oppbygging fram til våre dager.
OSKAR MENDELSOHN (f. 1912) var cand.philol fra Universitetet i Oslo, og hadde bak seg mange år som lektor i den høgre skolen, bl.a. ved Det Norske Gynmasium i Uppsala.
Han ville være kjent som forfatter av det monumentale tobindsverket om jødene i Norge, og som en mye benyttet foredragsholder og bidragsyter til bøker og artikler om jødiske spørsmål. Han maktet å gi en nøktern og balansert framstilling av et emne han var personlig og smertefullt innspent i.