Livsarven er en sterk historie om vennskap, skam og ære, om å gjenerobre følelsen av å bli sett og trodd, og om sider ved samfunnet vi knapt ville tro fantes. Eva Lundgren er professor i sosiologi og ekspert på seksuelle overgrep. På høyden av sin karriere opplevde hun å bli skandalisert. Av mediene ble hun hengt ut som en feminist som lot forskningen styres av følelser og som fusket med tallmaterialet. Selv om beskyldningene ble tilbakevist av en komité, fortsatte stormen. Forskningsstøtten tørket inn, og universitetet ga liten støtte. Krenket og i sjokk måtte hun belage seg på en førtidspensjon fra professorembetet i Sverige. Da kom en henvendelse fra en tidligere bekjent, en studievenninne fra tiden i Bergen. Meldingen var kort: «Alt du har forsket på, har jeg gjennomlevd.» Venninnen fortalte om en barndom og oppvekst preget av å bli systematisk voldtatt av sin egen far, som tilhørte Bergens dannelsesborgerskap. Gjennom at Lundgren skrev venninnens historie, som flettet seg inn i hennes egen på uventet vis, opplevde de begge en gjennomarbeiding av sine krenkelser. Dette er en sterk historie som gir håp og en bok man ikke så lett legger fra seg.
Dette er en sjokkerende og usedvanlig fortelling om groteske overgrep mot barn, av en art vi knapt ville tro var mulig i Norge. Samtidig er det en historie som gir håp, om to kvinner som klarer å hjelpe hverandre ved å fortelle og lytte. De bidrar til å helbrede hverandres tap av ære og integritet ved å bekrefte hverandres historier.
Som professor har Eva Lundgren spesialisert seg på vold mot kvinner og seksuelle overgrep på barn. Så blir hun anklaget for juks med kilder og står midt i en voldsom mediestorm - hvor knapt noen får med seg at hun senere blir frikjent for alle anklager. I forbifarten møter hun "Emma", en studievenninne fra Bergen. "Alt du har skrevet om har jeg gjennomlevd", hvisker hun til Eva. "Jeg var min fars elskerinne."
Gjennom flere møter og fortrolige samtaler blir Lundgren innviet i "Emmas" historie om alvorlig og årelang incest i en norsk familie fra Bergens borgerskap. Faren var en kjent professor. Og på uventet vis fletter "Emmas" familiehistorie seg inn i Evas egen.