Forlaget skriver om denne boka:
Lydnivået i samfunnet og forbruket av musikk er høyt - og stigende. Støy og bakgrunnsmusikk preger offentlige rom, siver inn i hjemmene våre, ødelegger stillheten og med det livskvaliteten. Musikk brukes til å parfymere kjøpesentra, til reklame og salg. Samtidig er musikken blitt et viktig middel til å regulere følelser og stemninger, til å skape seg og stille ut identitet, til å erobre, avgrense og kontrollere rom, til å markere grenser og tilhørighet.
Med litt mer kunnskap er det forfatterens håp at vi starter en diskusjon om hva slags lydmiljø vi ønsker å leve i. Vi burde ofre like mye omtanke for den musikken vi tar inn gjennom ørene, som den maten vi spiser og den luften vi puster inn. Kunst og naturvitenskap, miljøbevegelse og politisk aksjon, landskapsarkitektur og byplanlegging, samfunnsvitenskap og helsefag kan spille sammen for å skape et bedre lydlandskap for oss alle.
Dette er den første boken på norsk som behandler den omfattende musikkbruken i samfunnet og musikkens sosiale og psykologiske virkninger. Forfatteren bruker kunnskap fra musikkens psykologi, antropologi og sosiologi til å diskutere hvordan vi kan skape større respekt for lydmiljøet rundt oss, bedre vår evne til å lytte og ikke minst gjenerobre stillheten.
Even Ruud er professor ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole. Han har Master i musikkterapi fra Florida State university, doktorgrad i musikkvitenskap og er utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo. Ruud har gitt ut en rekke bøker i musikkpedagogikk, musikkterapi og musikkulturforståelse, og bøkene hans er oversatt til flere språk. Blant de siste utgivelsene finner vi Musikk og verdier (1996), Musikk og identitet (1997), Music Therapy: improvisation communication and culture (1998) og Varme øyeblikk. Om musikk, helse og livskvalitet (2002).