For første gang foreligger det nå en større framstilling som tar for seg andre verdenskrig i et nordlig perspektiv. Dette trebindsverket,
Andre verdenskrig i nord, er basert på mye ny forskning og Utnytter også den rike etterkrigslitteraturen på feltet. Forfatterne er faghistorikere og spesialister på den nordlige krigshistorien.
Bokverket løfter fram mange temaer og gir dem nye perspektiver og analyser. Noen temaer er kjent og har vært debattert i mange tiår, andre har fått mindre oppmerksomhet til nå. Blant temaene fra bokverket er:
· Felttoget i Nord- Norge · Det tyske og norske okkupasjonsregimet · Motstandsorganisasjoner og -aksjoner · Sivil motstand og landsflukt · Hverdagsliv og arbeidsliv · Helse i krigstid · Holocaust i nord · Minoriteter i krig · Krigsfanger fra øst · Relasjoner mellom tyskere og nordmenn · Tvangsevakuering og brenning · Frigjøring og oppgjør · Gjenreising
Forsknings- og bokprosjektet har vært ledet av historikere ved UiT Norges arktiske universitet. De tre bindene er Overfall og okkupasjon, bindredaktør Fredrik Fagertun, En annerledes hverdag, bindredaktør Bjørg Evjen og Kampen om frihet, bindredaktør Stian Bones.
Bind 1 omhandler sikkerhets- og krigspolitikk, militære forhold, militær motstand, tysk okkupasjonsadministrasjon og norsk nazistyre. Her er den kronologiske rammen perioden fra 1940 til sommeren 1944.