Mellom barken og veden bringer interessant og kontroversielt stoff om politiets rolle under okkupasjonen. I boken trer begivenhetenes dramatikk og okkupasjonshverdagen frem gjennom politifolks enkeltstemmer. Det er et omfattende intervjumateriale som har lagt grunnen for å belyse de individuelle vanskene og dilemmaene de politiansatte sto overfor vis-à-vis de tyske okkupantene og NS-administrasjonen. I boken finnes dessuten originale perspektiver og nytt stoff omkring brakkebaroner, svartebørsen, tyver av mange slag og tyskertøser av begge kjønn.
Sentrale norske politiskikkelser fra Jonas Lie til Kristian Welhaven blir portrettert. Og politiets kanskje mest dramatiske krigsaksjon, jødeaksjonen i 1942 med tilhørende kontroll og overvåking blir inngående omtalt.
Nils Johan Ringdals bok går i dybden, men den er populært skrevet. Den er fri for moralisme og jakt på syndebukker. Forfatterens oppfatning er at politiet ble tvunget ut på en Uriaspost, og en politimann kunne paradoksalt nok være engel og bøddel, helt og skurk, i én og samme person.