I 1974 kom pakistanske Muhammad Anwar Soofi til Norge, med en universitetsgrad i bagasjen. Overgangen var stor fra en oppvekst i små kår i en tett sammenknyttet storfamilie til en tilværelse som "fremmedarbeider". Hans åpenhjertige beretning om sitt liv kaster lys over en viktig epoke i vår innvandringshistorie og over konflikter innad i det norsk-pakistanske miljøet. I dag driver Soofi en liten bokhandel med fremmedspråklig litteratur på Grønland. Etter et arbeidsomt liv er han fortsatt fattig, men føler seg rik.
Soofi har vært en pådriver i det norsk-pakistanske miljøet - frittalende og til dels omstridt. Engasjementet for integrering danner en råd tråd, parallelt med trangen til å utvide egen horisont: å forstå. Behovet for å vite hvem du er og hvor du kommer fra, skjerpes i femmede omgivelser. Hvilke verdier tar du med deg, hvilke nye er du åpen for? Hvor åpent er ditt nye hjemland for andre livssyn og skikker, for norske muslimer? Hva vil det egentlig si å være norsk i dag?
Boken er ført i pennen av etnologen Liv Hilde Boe, som ble kjent med Soofi i forbindelse med dokumentasjonsprosjektet "Norsk i går, i dag, i morgen?".