Hopp over navigasjon
         
Søk med mobilen

Treff

1 treff


Omslagsbilde
""
Logg inn med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
2014 . - Bok . - 463 s.
Bokmål
Sjanger:
Opplysninger:
Ragna Nielsen (1845-1924) arbeidet som lærerinne på Hartvig Nissens pikeskole fra hun var 15 år. Senere opprettet hun sin egen skole med elever av begge kjønn. Samskolen var et nytt fenomen som vakte stor motstand i Norge på denne tiden. Nielsen var en pioner for jenters utdanning, og ble senere en fremtredende skikkelse i kvinnebevegelsen. Biografien forteller ikke bare historien om Ragna Nielsens liv, men er også et dypdykk i norsk skole- og kvinnehistorie. Hennes nærmeste krets bestod i stor grad av mennesker fra Kristianias intellektuelle elite. Boka skaper derfor også et bilde av borgerskapet i Norge i siste halvdel av 1800-tallet.
Hylleplass:
bio 370.92 Nielsen,R.
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse
Ragna Nielsen, født Ullmann (1845-1924) grunnla den første større fellesskolen i Norge og ble en pioner i kvinne- og stemmerettssaken, i husmororganiseringen, i moral- og sivilisasjonskritikken fra kvinnehold, i forstadiet til kvinneforskningen og i riksmålsbevegelsen. Som medlem av Kristiania kommunestyre fra 1901 ble hun en av Norges første kvinnelige politikere.

Jørgen Moe lot vesle Ragna være medforfatter til I Brønden og i Kjærnet (1850). Aasta Hansteen tegnet et fint portrett av sin slektning som syvåring og fulgte ivrig hennes kvinnesaksarbeid. Bjørnstjerne Bjørnson ble tidlig en nær venn. De samarbeidet tett i fredssaken, i sedelighetsfeiden, i skolesatsingen og i riksmålsstrevet. Hun inspirerte ham til Ragna-skikkelsen i Daglannet (1904).

Camilla Collett verdsatte Ragna Nielsens syn på fellesundervisningen. Henrik Ibsen var opptatt av Ragnas innsats for kvinners høyere utdanning og bifalt hennes tolkning av Bygmester Solness (1892). Jonas Lie beundret hennes skole- og kvinnesaksstrev. "De er en af de dygtige, aandsfri Kvinder, som gaar Deres egen Vei, og baner Deres egen Skjæbne," sa han.

Astrid Lorenz har tidligere utgitt Forstandens lys og hjertets varme (1996), om Ragna Nielsens mormor, Conradine Dunker (født Hansteen), og hennes mor, Vilhelmine Ullmann. Med denne biografien fortsetter hun sine studier av slekten og viser dens sterke og selvstendige kvinner - deriblant Ragna Nielsens jevnaldrende kusine, kritikeren og publisisten Mathilde Schjøtt - i et sosialt og religiøst, kulturelt og politisk felt der de forlater "de stummes leir".

Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Fra de frimodiges leir : Ragna
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning
Generell URL til dette søket: