Hopp over navigasjon
         
Søk med mobilen

Treff

1 treff


Omslagsbilde
""
Logg inn med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
cop. 2015 . - Bok . - 222 s.
Bokmål
Opplysninger:
Hva skjedde de første fem månedene etter at fem års tysk okkupasjon var over? Alle har sett bilder fra folkefesten på Karl Johan den 8. mai 1945, men var det slik det var? Til dels var det slik, men denne boken presenterer de andre historiene. Plutselig sto man overfor et totalt rollebytte, der frigitte fanger fra tyskernes fangeleirer ble satt til å vokte sine forhatte voktere. Over 100 000 utenlandske fanger ble sluppet fri fra leirene. Hvordan skulle et utarmet Norge hjelpe alle? Det fortelles også om gigantiske utfordringer når myndighetene skulle byttes ut, og politiet verken var stort nok til- eller forberedt på å utføre komplisert etterforskning etter landssvikere og tyske krigsforbrytere, og om de mange konfliktene som oppsto. Boken presenterer nye perspektiver på den ladete historien om 2. verdenskrig og dens ettervirkninger.
Hylleplass:
940.53 N
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse
Forlaget skriver om denne boka:

Vi kjenner alle sett bildene fra folkefesten i Karl Johans gate 8. mai 1945. Men de forteller bare en liten del av historien til et lite, utarmet land som stod overfor et gigantisk opprydningsarbeid.I mai 1945 oppholdt det seg over 350 000 militære og sivile tyskere i Norge, som skulle interneres, forsynes og sendes hjem. Enkelte av dem skulle avhøres som vitner eller som mistenkte i krigsforbrytersaker. Noen forsøkte å stikke seg vekk i mengden og ble jaktet på av allierte og norske myndigheter.

Dessuten var det over 80 000 allierte krigsfanger i landet ved krigsslutt. Disse var spredt på flere hundre leirenheter i hele landet. Norge var utarmet etter krigen, det var mangel på mat og andre dagligvarer, medisiner og utstyr. Hvordan skulle vi fø, ta vare på og sende fangene hjem? Mange av fangene overlevde ikke freden.

Myndighetene skulle byttes ut, og politiet og fengselsvesenet var verken store nok eller godt nok forberedt på å håndtere den store mengden mistenkte landssvikfanger som fylte opp fengsler, hjelpefengsler og leirer. I en opphetet situasjon med amatører i mange viktige stillinger, oppsto det en rekke konfliktsituasjoner.

«Da freden brøt løs» presenterer nye perspektiver på historien om andre verdenskrig og dens ettervirkninger. Forfatteren gir både en bred nasjonal oversikt og nærbilder fra Østlandet, Vestlandet, Midt-Norge, Troms, og Finnmark.

Trond Risto Nilssen er førsteamanuensis i historie ved Høgskolen i Nord-Trøndelag og har forsket på en rekke sider ved 2. verdenskrig og dens ettertid. Han har skrevet doktorgrad om historiebruk og formidling i et utvalg tidligere konsentrasjonsleirer etter 1945 («Skrekkens monumenter», 2011), og utgitt «Falstad - nazileir og landssvikfengsel» (2008, med Jon Reitan) og «Fortiden i nåtiden. Nye veier i formidlingen av andre verdenskrigs historie» (2011, red. med Claudia Lenz).

Da freden brøt løs : de første månedene i frihet etter andre verdenskrig


av Trond Risto Nilssen
Bok på Bokmål | utgitt 2015
Ledig (Avd.: Tønsberg Voksen - Plassering: fag 940.53 N)
Bestill Husk denne

Falstad : fangeleirer i diktatur og demokrati 1941-1949


av Trond Risto Nilssen (Trond Risto Nilssen og Jon Reitan)
Bok på Bokmål | utgitt 2021
Ledig (Avd.: Tjøme - Plassering: fag 940.54 N)
Bestill Husk denne

Falstad : nazileir og landssvikfengsel


av Jon Reitan (Jon Reitan og Trond Risto Nilssen ; bilderedaktør: Ingeborg Hjorth)
Bok på Bokmål | utgitt 2008
Ledig (Avd.: Tønsberg Voksen - Plassering: fag q 940.547 R)
Bestill Husk denne
Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Da freden brøt løs : de første
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning
Generell URL til dette søket: