Kvinnesaksforkjemperen Berit Ås er sosialpsykolog og står bak begrepet kvinnekultur og teorien om de fem hersketeknikkene. Hun ble født i Fredrikstad i 1928 og har viet sitt liv til målet om å styrke kvinners posisjon i samfunnslivet og i politikken - gjennom utdanning og forskning. Berit Ås ble den første kvinnelige lederen av et politisk parti i Norge - Demokratiske Sosialister - og hun står bak stiftelsen av Kvinneuniversitetet. Ås har markert seg internasjonalt i fredsarbeid og i kampen for kvinners likeverd. Hun er æresdoktor ved flere utenlandske universiteter. Foregangskvinner er en hyllest til Berit Ås i anledning hennes 90-årsdag i 2018. Boka innleder med hovedtrekkene i den norske kvinnebevegelsens historie fra kampen for kvinners stemmerett og fram til i dag. I bokas andre del presenteres tretti profilerte kvinnesakskvinner gjennom tidene i Norge. Minibiografiene forteller om kvinners kamp for å sikre deres rettigheter både i ekteskap og arbeidsliv. Seksualopplysning og bedring av hygiene og helse har vært blant kvinners kampsaker, og målet har ofte vært å beskytte barns velferd og rettigheter. Bokas tredje del består av artikler om kvinnekampens mål i dag. Likelønn, seksuell trakassering og vold mot kvinner og barn er fortsatt viktige temaer.
KVINNESAKSFORKJEMPEREN BERIT ÅS er sosialpsykolog og står bak begrepet kvinnekultur og teorien om de fem hersketeknikkene. Hun ble født i Fredrikstad i 1928 og har viet sitt liv til målet om å styrke kvinners posisjon i samfunnslivet og i politikken - gjennom utdanning og forskning. Berit Ås ble den første kvinnelige lederen av et politisk parti i Norge - Demokratiske Sosialister - og hun står bak stiftelsen av Kvinneuniversitetet. Ås har markert seg internasjonalt i fredsarbeid og i kampen for kvinners atferd. Hun er æresdoktor ved flere utenlandske universiteter.
FOREGANGSKVINNER er en hyllest til Berit Ås i anledning hennes 90-årsdag i 2018. Boka innleder med hovedtrekkene i den norske kvinnebevegelsens historie fra kampen for kvinners stemmerett og fram til i dag. I bokas andre del presenteres tretti profilerte kvinnesakskvinner gjennom tidene i Norge. Minibiografiene forteller om kvinners kamp for å sikre deres rettigheter både i ekteskap og arbeidsliv. Seksualopplysning og bedring av hygiene og helse har vært blant kvinners kampsaker, og målet har ofte vært å beskytte barns velferd og rettigheter. Bokas tredje del består av artikler om kvinnekampens mål i dag. Likelønn, seksuell trakassering og vold mot kvinner og barn er fortsatt viktige temaer.